Hoe verloopt een MLD behandeling?

De behandeling vindt bij voorkeur plaats in de eigen vertrouwde omgeving van het paard. Het paard moet droog en schoon zijn om de behandeling goed uit te voeren. Een MLD behandeling duurt 1 a 1,5 uur.

Manuele lymfedrainage heeft het meeste resultaat wanneer het paard in parasympaticus is (wat staat voor rust, ontspanning). De afspraak plannen op een rustig moment op stal is absoluut een meerwaarde voor je paard. Want wanneer een paard zich bevindt in de parasympaticus, kan het lichaam op celniveau herstellen. Om dit effect zo lang mogelijk te benutten, moet het paard na de behandeling de rest van de dag en avond rust krijgen. Het paard mag wel in de wei of paddock.

Als aanvulling op de behandeling kan taping ingezet worden. Taping verlengt het effect van de behandeling.

Er is een aantal contra-indicaties waarbij MLD niet kan worden ingezet. Daarom vul je als eigenaar voorafgaand aan de behandeling een intakeformulier in. Bijvoorbeeld bij koorts, acute lokale bacteriële infecties, onbehandelde kankerprocessen en cardiale decompensatie (hartproblemen) mag geen MLD behandeling uitgevoerd worden. Ook bij drachtige of zogende merries is voorzichtigheid geboden. Bij bepaalde medicatie, zoals NSAID’s, antibiotica en diuretica, en slechte lever- en nierwaardes is melding noodzakelijk om te beoordelen of behandeling mogelijk is, eventueel in overleg met jouw dierenarts. Wil je in intakeformulier ontvangen of overleggen of MLD geschikt is voor jouw paard? Stuur mij gerust een email of what’s app bericht.  

*De contra indicaties voor MLD verschillen van Cranio Sacraal Therapie , wanneer lymfedrainage niet mogelijk is, kan in bepaalde gevallen Cranio Sacraal Therapie heel helpend zijn voor het paard.


© 2022 Je paard is het waard / EdeK