Wat is Cranio sacraal therapie?

Cranio sacraal therapie is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie.
De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland ontdekte het grote belang van het cranio sacrale systeem in het lichaam. Hij ontdekte begin 1900 dat de botten van de schedel (cranium) in verbinding staan met het heiligbeen (sacrum). Het is het gebied waarbinnen hersenen en ruggenmerg functioneren. Deze worden omgeven door bindweefselvliezen waarbinnen beschermende hersen- en ruggenmergvloeistof ritmisch beweegt en stroomt. 

Sutherland ontdekte dat als er druk werd uitgeoefend op verschillende botten van de schedel, dat dit invloed had op het bekken en het heiligbeen. Andersom had druk op het heiligbeen weer effect op de schedel. Deze lichaamsdelen zijn aan de buitenkant verbonden door spieren, bindweefsel, pezen en aanhechtingen. Met zachte behandeltechnieken kunnen verstoringen en spanningen in het cranio sacraal systeem en bindweefselsysteem opgemerkt en behandeld worden.

Cranio sacraal therapie brengt het lichaam weer in balans door te richten op het hele skelet -en spierensysteem met speciale aandacht voor de individuele botten van de schedel, de ruggenwervel kolom en het heiligbeen. Botten en weefsels worden niet fysiek gemanipuleerd of geforceerd. De focus ligt op de schedel, ruggenwervel en heiligbeen, maar de behandeling van het paard is niet beperkt tot deze gebieden. Dit komt omdat het gehele lichaam in verbinding staat.

Bij een cranio sacraal behandeling wordt de beweging, houding en de conditie van het weefsel van het paard beoordeeld. Het lichaam wordt van spanningen die het bewegingsapparaat beperken ontdaan, waardoor het lichaam weer in balans komt.

Cranio Sacraal Therapie op de schedel voor en na de behandeling


© 2022 Je paard is het waard / EdeK