1Wat is Cranio sacraal therapie voor paarden?

Cranio sacraal therapie is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie.
Naast de ademhaling en de hartslag is het craniale systeem de derde levensfunctie van het lichaam. Sutherland ontdekte begin 1900 dat de botten van de schedel (cranium) in verbinding staan met het heiligbeen (sacrum). Cranio-Sacraal therapie omvat dus het hele systeem tussen schedel en heiligbeen, hersenvocht en ruggenmerg. De hersenen en het ruggenmerg zijn omgeven door bindweefselvliezen waarbinnen hersen- en ruggenmergvloeistof ritmisch beweegt en stroomt, dit is het cranio sacrale ritme. Door de pompfunctie stroomt het hersenvocht vanuit de schedel naar het heiligbeen en weer terug. Het craniaal sacrale stelsel kun je zien als de ademhaling van de hersenen en het zenuwstelsel. Het regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Een verstoring, spanning of blokkade in het craniaal sacrale systeem kan daarmee van grote invloed zijn op de gezondheid, beweeglijkheid en functionaliteit van het paardenlichaam.

Hoe werkt een craniaal sacraal therapeut?

Sutherland ontdekte dat als er druk wordt uitgeoefend op verschillende botten van de schedel, dat dit invloed had op het bekken en het heiligbeen. Andersom had druk op het heiligbeen weer effect op de schedel. Deze lichaamsdelen zijn aan de buitenkant verbonden met elkaar door spieren, bindweefsel, pezen en aanhechtingen. Bij een cranio sacraal behandeling beoordeelt de therapeut de beweging, houding en de conditie van het weefsel van het paard. De therapeut zoekt de verstoringen en spanningen in het cranio sacraal systeem en bindweefselsysteem en behandelt het paard met zachte behandeltechnieken. Tijdens het behandelen geeft de therapeut lichte druk op het bindweefsel waardoor de spanningen kunnen afvloeien en het zelf herstellend vermogen van het paard gestimuleerd wordt. Het lichaam van het paard komt weer in balans. Sommige paarden reageren direct door te kauwen, likken of gapen. Andere paarden kunnen overspronggedrag gedrag laten zien of wat moeite hebben om de spanning direct los te laten. Elk paard zal anders reageren op de behandeling.

Wanneer zet je cranio sacraal therapie in bij paarden?

Cranio sacraal therapie kan zeer breed ingezet worden zowel preventief als bij fysieke en mentale problemen. Denk bijvoorbeeld aan rijtechnische problemen zoals problemen met de aanleuning, zijgangen en overgangen. Ook bij schrikkerig gedrag, hoofdschudden (headshaking), hoofdpijn en na een tandartsbezoek kan cranio sacraal therapie ingezet worden en bij diverse andere klachten en ongemak op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.

Cranio sacraal therapie brengt het lichaam weer in balans door te richten op het skelet -en bindweefselsysteem met speciale aandacht voor de individuele botten van de schedel, de ruggenwervel kolom en het heiligbeen. Botten en weefsels worden niet fysiek gemanipuleerd of geforceerd.

Cranio sacraal therapie in Zuid Holland door Je Paard is het Waard

Mijn behandelgebied voor cranio sacraal therapie voor paarden is Zuid-Holland en omstreken. Wil je weten wat cranio sacraal therapie voor jouw paard kan betekenen of een afspraak maken? Neem contact met mij op!

Cranio Sacraal Therapie voor en na de behandeling
Cranio Sacraal Therapie voor paarden voor en na de behandeling met hulpstreepjes

Cranio Sacraal Therapie op de schedel voor en na de behandeling


© 2022 Je paard is het waard / EdeK