Gemmotherapie is de jongste tak uit de fytotherapie. Er wordt bij gemmotherapie gebruik gemaakt embryonaal weefsel van de plant; de knoppen, scheuten, loten of wortels. Het embryonale weefsel bevat de genetische informatie van het toekomstige plant.  Omdat de plantendelen aan het begin van de groei geoogst worden hebben zij veel werkzame verbindingen en groeistoffen. De bestanddelen in het embryonale weefsel zorgen voor groei, ontwikkeling en bevatten regulerende en beschermende stoffen voor de plant. Deze zullen geleidelijk aan verdwijnen gedurende de verdere ontwikkeling van de plant.

De gemmo’s hebben de kracht om veranderingen op gang te brengen, maar ook bij stagnatie van een proces kan gewerkt worden met gemmo’s. Gemmo’s hebben en drainerend effect en elke gemmo heeft een specifiek orgaan of orgaansysteem waar het mee samenwerkt. Naast een fysieke werking kunnen de gemmopreparaten ook gebruikt worden op psychisch-emotioneel vlak.


Gemmotherapie kan als solotherapie ingezet worden, echter heeft het een mooie aanvullende waarde bij andere therapievormen zoals manuele lymfedrainage, cranio sacraal therapie en osteopathie.


© 2022 Je paard is het waard / EdeK