Kruiden

Kruiden zijn natuurlijke ondersteuners voor de gezondheid van je paard. Kruiden zijn geen medicijn met een snelle werking, het kost tijd voordat kruiden hun werk doen. Soms ontkom je er niet aan om medicatie te gebruiken voor je paard. Raadpleeg in het geval van ziekte of aandoening een dierenarts en experimenteer dan niet met kruiden(mixen).

Kruiden hebben een breed spectrum van werking en kunnen helpen bij zowel fysieke als mentale problemen. Alle werkzame bestanddelen in een kruid, werken namelijk ook samen en vullen elkaar aan. Zo kan kamille ondersteunend werken voor de spijsvertering, maar ook helpen bij onrust. Het kan een paar dagen tot een paar weken duren voor je het kruid zijn werk gaat doen, afhankelijk van de conditie van het paard en de aard van de problemen. Hoe groter de disbalans hoe langer het paard nodig heeft om te herstellen, dit kan zelfs meerdere maanden tot een jaar duren.

Na 5 tot 6 weken verliezen bepaalde kruiden ook hun werking, of kan het niet langer gegeven worden in verband met eventuele bijwerkingen. Sommige kruiden kunnen wel vaker of langer achter elkaar gegeven worden. Geef alleen nooit maanden- of jarenlang dezelfde kruiden aan je paard. Variatie is met kruiden ook het toverwoord. In de natuur eet een paard gevarieerd binnen de mogelijkheden van het seizoen, het paard eet dus ook niet het hele jaar door dezelfde kruiden. Geef je een bepaald kruid het gehele jaar door ontstaat er een ‘geneesmiddelenbeeld’; de eigenschappen van het kruid worden opgeroepen in plaats van bestreden.

Net als bij mensen kunnen sommige paarden gevoelig zijn voor veranderingen in het voer. Geef in het begin kleine beetjes van de kruiden en kijk hoe de dieren erop reageren. Kruiden zijn een toevoeging op het dagelijkse voer, zoals ruwvoer. De voedingsstoffen in de kruiden dragen bij om fysiek en mentaal in balans te blijven en vullen de dagelijkse behoeften van het paard aan. In de voedingsadviezen worden is sommige gevallen kruiden op therapeutische basis toegevoegd in het advies.


© 2022 Je paard is het waard / EdeK