Paard en voeding

Goede voeding is essentieel voor de gezondheid van je paard. De juiste voeding helpt preventief tegen aandoeningen en ziektes en kan het herstel van je paard ondersteunen. Aanvullende supplementen en kruiden kunnen worden ingezet om in specifieke behoeften te voorzien.  Het paard en voeding is een belangrijk onderdeel in het management van het paard.

Voeding en genen

Onze huidige paarden leven met de genetische informatie in zich van zo’n 5000 jaar geleden. Evolutionair gezien mogen genen zich maar langzaam aanpassen. Paarden hebben van oorsprong een nomadisch bestaan en zochten hun eten al scharrelend bij elkaar. Ze wisten zelf precies wat zij nodig hadden en haalden de benodigde stoffen uit grassen, kruiden, bloemen, knoppen, bessen, bladeren, takken, boomschors, stengels, riet en struiken. Dagelijks aten de paarden ruim 80 verschillende soorten planten. De seizoenen bepaalden wat de paarden aan eten konden vinden, ze zochten per seizoen heel specifiek naar wat ze nodig hadden om gezond te blijven. Zij waren hun eigen ‘behandelend arts’. Onze paarden houden we inmiddels wel heel anders dan vroeger. Heden ten dage hebben de meeste paarden niet de beschikking over zoveel soorten planten in hun rantsoen. Het rantsoen bevat weinig variatie en is eigenlijk saai te noemen.

Voeding naar de basisbehoeftes

Wanneer we onze paarden voeren is het van belang dat we voeden met de oorspronkelijke stoffen die normaal in het lichaam voorkomen en die het paard op celniveau ook kent en herkent, alleen op deze wijze kan het paard zijn voedsel omzetten in functionele stoffen. 75% van het voedsel bestond uit zo’n 25 soorten gras. Het is daarom van belang om het hoofdrantsoen van onze paarden te laten bestaan uit verschillende soorten hooi of gras. Het hoofdrantsoen kun je vervolgens aanvullen. Hierbij is het van belang dat je de oorsprong van het paard niet uit het oog verliest. Kies voor de meest natuurlijke vorm van voeding die het paard genetisch herkent, niet de chemische, bewerkte en gemanipuleerde onnatuurlijke stoffen. Deze worden niet herkend door het paardenlichaam en zullen niet op de oorspronkelijke wijze worden verwerkt en opgenomen worden, zoals dat wel is met een natuurlijkere variant.  

Variatie en afwisseling in voeding

Variatie en afwisseling zijn belangrijk, je voorkomt hiermee dat het lichaam gaat rekenen op bepaalde supplementen en wanneer er tekorten in jouw rantsoen zitten zal dit gedurende de tijd alleen maar voor problemen zorgen. Door altijd hetzelfde te voeren zal het zelfregulerende vermogen naar beneden gaan en de adaptogene capaciteit wordt lager.

Goede voeding is dus essentieel voor de gezondheid van je paard. De juiste voeding helpt preventief tegen aandoeningen en ziektes en kan het herstel van je paard ondersteunen. Aanvullende (tijdelijke) supplementen en kruiden kunnen worden ingezet om in specifieke behoeften te voorzien.  Een orthomoleculair voedingsadvies kan jou helpen bij het maken van de juiste keuzes rondom voeding en voer voor je paard.

Orthomoleculair voedingsadvies

Een orthmoleculair onafhankelijk voedingsadvies gaat uit van het lichaam als ingenieus systeem van vele samenwerkende cellen. Om goed te kunnen functioneren zijn deze cellen afhankelijk van de juiste bouwstoffen. Voeding voorziet het lichaam van benodigde grondstoffen. Hieruit kan het lichaam zelf een deel van de bouwstoffen maken, andere moeten direct al in de voeding aanwezig zijn. Dat wat paarden binnenkrijgen bepaalt uiteindelijk het functioneren van de cellen.

Heeft je paard weinig tot geen problemen dan neem je een los voedingsadvies af, je kunt natuurlijk altijd een vervolgadvies afnemen. Wanneer je meer vragen hebt en/of je al weet dat je paard matige tot ernstige klachten heeft dan kies je voor een compleet advies. Bij een compleet advies kun je tussendoor contact opnemen en krijg je aan de hand van de vorderingen na het eerste advies een vervolgadvies.

Voor alle voedingsadviezen vul je vooraf een intakeformulier in en je voegt hierbij foto’s van je paard toe. Het formulier is best uitgebreid, dus neem er ook even de tijd voor. Wanneer er geen aanvullende vragen zijn of extra informatie nodig na het inleveren van het intakeformulier ontvang je een betaalverzoek. Het streven is om binnen 10 werkdagen na het voldoen van het betaalverzoek het advies af te leveren.

Bij een Manuele lymfedrainage behandeling of Cranio sacraal behandeling bespreken we globaal wat je paard aan voeding krijgt. Dit is echter nooit zo uitgebreid als een voedingsadvies.

paarden en natuurlijk en gezonde voeding

© 2022 Je paard is het waard / EdeK