Wat is Lymfedrainage voor paarden?

Lymfedrainage voor paarden is een zachte massagetechniek waarmee het lymfestelsel van het paard wordt geactiveerd, lymfedrainage wordt ook wel MLD genoemd (Manuele Lymfe Drainage). Het lymfesysteem van het paard strekt zich uit over het hele lichaam. Het lymfesysteem is verantwoordelijk voor het afvoeren van lymfe plichtige stoffen van het lichaam. Lymfe plichtige stoffen zijn bijvoorbeeld: afvalstoffen, bacteriën, virussen, kapotte cellen, beschadigde cellen, oude cellen en weefselvocht. De lymfe plichtige stoffen worden veilig opgenomen door de lymfevaten en passeren minstens 1 lymfeknoop. Lymfe plichtige stoffen kunnen en mogen namelijk niet direct via de bloedbaan vervoerd worden.

De lymfevaten krijgen door de speciale massagetechnieken een extra prikkel en lymfeknopen worden ‘geopend’, dit zorgt voor meer aanzuiging. Lymfedrainage bij paarden stimuleert het lymfesysteem en verhoogt de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie gaat de afvoer van lymfe plichtige stoffen in het paard zelfs met 75% omhoog. Hierdoor verlaten afvalstoffen, bacteriën, virussen, kapotte cellen, oude cellen en weefselvocht sneller het lichaam. Dit komt de gezondheid van het paard ten goede!

Lymfedrainage en organen

Manuele lymfe drainage heeft ook een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel regelt alle functies die nodig zijn om te overleven. Denk hierbij aan de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding, spijsvertering, hormoonhuishouding en stofwisseling. Het vegatatieve zenuwstelsel werkt autonoom, dat wil zeggen dat ‘de wil’ geen invloed heeft op de bovenstaande processen. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft als taak het interne milieu van het paard constant te houden en de werking van de organen aan te passen aan de situatie waarin het paard zich bevindt. Manuele lymfedrainage heeft daarmee ook invloed op de organen.

lymfedrainage voor paarden

Lymfedrainage en het immuunsysteem

Daarnaast heeft het lymfesysteem ook een intensieve samenwerking met het immuunsysteem. Lymfeknopen maken zelf indringers onschadelijk. Het lymfesysteem is verantwoordelijk voor een groot deel van de afweer van het lichaam, daarmee is het lymfesysteem een essentieel onderdeel van het immuunsysteem.

Lymfedrainage en herstel

Lymfedrainage spreekt ook het para-sympatische deel van het zenuwstelsel aan – dit gedeelte van het zenuwstelsel zorgt voor rust en ontspanning. Je paard kan sneller en beter herstellen en regenereren wanneer het lichaam in rust en ontspanning is. In ontspanning kan het lichaam herstellen van de ‘schade’ die is ontstaan. Dit kan een blessure of ziekte zijn, maar ook een training, spelen met soortgenoten of een sprintje in de wei vraagt inspanning van het lijf en geeft afvalstoffen en een vorm schade aan het lichaam. Het lymfesysteem is verantwoordelijk voor het afvoeren van deze lymfe plichtige stoffen. Met lymfedrainage wordt het parasympatische deel van het paard aangesproken en daarmee is er een beter en sneller herstel van het lichaam.

Lymfedrainage en voeding

Voeding is onlosmakelijk verbonden met het lichaam en het lymfesysteem. Goede voeding, afgestemd op de natuurlijke behoefte van het paard, is van groot belang voor het functioneren en de gezondheid van het paard en het lymfesysteem van het paard. Voeding die niet passend is bij het paard zal een extra belasting zijn voor het lymfesysteem van het paard. Daarnaast haalt het paard uit voeding de bouwstoffen voor het lichaam. Herstel en regeneratie gaat daarmee samen met de juiste voeding voor het paard.

Wanneer zet je lymfedrainage bij paarden in?

Vaak denkt men bij manuele lymfedrainage alleen aan dikke benen, oedeem, vochtophopingen of stalbenen. Dit doet echter deze therapie voor paarden en de behandeling te kort! Je kunt manuele lymfedrainage inzetten bij talloze aandoeningen, ziektes en blessures bij paarden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • een peesblessure bij een paard
  • (griffelbeen)breuken
  • hoefbevangenheid
  • na een einschuss been
  • Chronische Progressief Lymfe-oedeem (CPL)
  • castratie en
  • talloze andere klachten en blessures.

Uiteraard hoef je niet te wachten tot je paard iets mankeert, preventief inzetten van manuele lymfedrainage bij je paard is ook heel waardevol!

Lymfedrainage in Zuid Holland door Je Paard is het Waard

Wil je een lymfedrainage behandeling voor jouw paard? Neem contact met mij op, dan kunnen we jouw vragen bespreken en een afspraak maken. Mijn behandelgebied voor manuele lymfedrainage voor paarden is Zuid-Holland en omstreken.


© 2022 Je paard is het waard / EdeK