Wat is Manuele Lymfe Drainage?

Manuele Lymfe Drainage (MLD) is een zachte massagetechniek, waarmee het lymfestelsel geactiveerd wordt. De lymfevaten krijgen door de speciale massagetechnieken een prikkel en een aantal lymfeknopen worden ‘geopend’ wat extra aanzuiging geeft. Het lymfesysteem strekt zich uit over het gehele lichaam. Lymfedrainage stimuleert het lymfesysteem en verhoogt de afvoercapaciteit. Afhankelijk van de situatie kan dit zelfs met 75% verhoogd worden. Hierdoor verlaten afvalstoffen en weefselvocht sneller het lichaam.

MLD heeft daarnaast een positieve invloed op het vegetatieve zenuwstelsel. Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Denk hierbij aan de bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft als taak het interne milieu constant te houden en de werking van de organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Daarnaast heeft het lymfesysteem ook een intensieve samenwerking met het immuunsysteem.

MLD spreekt het para-sympatische deel van het zenuwstelsel aan – dat zorgt voor rust en ontspanning. Je paard zal sneller en beter regenereren, herstellen en helen. Paarden ervaren een MLD behandeling vaak als heel ontspannend. Je kunt MLD inzetten ter preventie of bij diverse klachten en blessures.

Wil je weten je meer weten over MLD of weten wat MLD voor jouw paard kan betekenen, neem gerust contact op, dan kunnen we jouw vragen bespreken.

Voeding is onlosmakelijk verbonden met het lichaam en het lymfesysteem. Goede voeding, afgestemd op de natuurlijke behoefte van het paard, is van groot belang voor het functioneren van het paard en het lymfesysteem.


© 2022 Je paard is het waard / EdeK